divendres, 27 de novembre del 2020

QUÈ LI PASSA A UNA PINYA QUAN ES MULLA? 


Des de fa unes setmanes, al microambient d'experimentació hem estat fent un experiment relacionat amb els canvis atmosfèrics que ens aporta la tardor: la pluja; i amb un element clau del nostre entorn en aquesta estació de l'any: les pinyes. 

Davant d'una experimentació els infants desenvolupen el seu pensament constructiu a partir de fer-se hipòtesi, d'observar els canvis que es produeixen, i contrastant les seves idees principals amb els resultats. 

En aquesta ocasió, hem fet servir els dos elements que he comentat abans: pinyes i aigua. L'experiment consistia en ficar una pinya dins d'un pot amb aigua i observar els canvis que es produien en aquesta. 

Les hipòtesis han estat molt variades, des de que la pinya sura, s'enfonsa, se li cauen les fulletes de la pinya, que canvia de color, que li cau la pols, fins i tot, que explota. 

Els infants que han fet l'experiment, primer havien de recollir de manera gràfica amb un dibuix i una paraula/frase les seves hipòtesis. Una vegada que ho havien fet, ficàven la pinya dins del pot transparent amb aigua i li donàven la volta al rellotge d'arena de 5 minuts, per poder dur a terme un temps d'espera i observació. Una vegada passat el temps, contrastàven els resultats amb les seves hipòtesi, i el tornàven a recollir gràficament. 

Algunes d'aquestes hipòtesis van ser encertades com que la pinya sura perquè pesa poc, que canvia de color perquè al estar en remull es torna més fosca, però també vam descobrir que: les pinyes en contacte amb l'aigua, es TANQUEN!!!!!




Ha estat una bona manera d'iniciar-se en el pensament científic, a més de que entre ells s'ha fomentat el companyerisme, ja que quan feien l'experiment nomès podien dir-me a mi el que havien descobert deixant d'aquesta  manera, que els altres nens i nenes poguèssin fer l'experiment sense saber què és el que li passa a la pinya quan es mulla, i formulant-se les seves pròpies hipòtesis.


Al llarg del curs, continuarem fent diferents experiments, us anirem contant!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada