diumenge, 23 de maig del 2021

 MOMENTS DE VIDA D'AULA: l'adquisició de la lectura i l'escriptura 

Un dels treballs que fem a l'escola des de que la comencen en 3 anys, és el treball de consciència fonològica que permet als infants adquirir coneixements previs per a l'adquisició de la lectura i l'escriptura. 

Durant el curs s'han fet diferents activitats i jocs relacionats amb aquests dos processos i no només com un moment puntual d'una sessió sinò que s'inclou aquest treball de consciència fonològica en diferents moments fent un treball globalitzat a la par que significatiu de l'escriptura i la lectura: en l'elaboració d'un conte, en la realització d'un teatre, en les anotacions que es fan en el nostre llibre de coses importants, jugant a fer rimes, escrivint un poema, comptant les síl·labes que hi ha en una paraula o una altra, en memoritzar poemes, dites o cançons, en fer un abecedari entre tots amb paraules significatives per nosaltres;... Tot allò, i més activitats, ajuden els infants en el seu camí d'aquisició de la lectura i l'escriptura. 

Aquí us deixo un recull de fotos d'alguns d'aquests moments:

Explicant les seves vacances de Pasqua

Moment de responsabilitats



Recerca d'objectes que comencen per les lletres del nostre nom








Consciència fonològica: Jocs de rimes, de fer paraules juntant síl·labes, sopes de lletres i crucigrames








Moments de lectura i d'escriptura en microambients, en petits projectes i investigacions i en altres moments de vida en grup



Escrivint el nostre llibre de la història inventada Dinobosc. També n'hem fet un de Sant Jordi i tenim en procés un altre d'una altra història inventada. 

Rimes i el nostre poema "loco"


Lectura de contes





El nostre llibre de les coses importants, que li posem el nom de Les coses importants dels Colors i on recollim moments importants com: la caiguda de les dents, la tardor, la fada del Nadal, la festa de Carnestoltes, una aranya que vam trobar a classe, uns cucs del pati, una papallona que passa amb nosaltres un dia, les nostres capses de la vida,...

Aquestes i altres activitats que anem fent ajuden a aquest procès tan màgic com és el de la lectura i l'escriptura. Però n'oblideu que cada infant te el seu propi nivell i avança al seu ritme en l'adquisició d'aquest procès. I no oblidem tampoc que perquè hi hagi interès ha d'haver una funcionalitat, allò vol dir que tant l'esciptura com la lectura ha de ser significativa, ha d'estar dins d'un context significatiu per l'infant. En paraules de na Emilia Ferreiro:

"Aprender a escribir requiere del niño no solamente el trazado de letras, sino la conciencia de que lo que se dice se puede escribir"



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada