diumenge, 21 de febrer del 2021

CARNESTOLTES!!!

 La setmana de Carnestoltes ha estat molt emocionant, a més dels missatges que han rebut de la Reina Carnestoltes i del seu bufó cada dia i que heu pogut veure en el nostre blog, a classe hem fet activitats i propostes als microambients dedicades a aquesta festa.

Els Colors hem vingut amb la disfressa que cada dia ens ha dit la Reina:




Als microambients hem tingut disfresses, pintacares (a més de fer-ho ell com desenvolupar la seva autonomia i hablitat, un dia na Isa va pintar la cara d'aquells que van voler) i elaboració de màscares:


Hem celebrat tradicions i practicat l'escriptura fent una nota a les famílies amb el missatge de la Reina Carnestoltes que haviem de dur truita i venir emmariol·lats el Dijous Llarder, una festa típica del Carnestoltes a Eivissa.


LA TRADICIÓ D'EMMARIOL·LAR-SE 

La primera manifestació que es pot considerar com l´inici de la rua eivissenca va aparèixer  durant el carnaval de 1890, amb una estudiantina juntament amb un grup de mariol·los que  sortiren al carrer de forma conjunta; aquesta manifestació rebé crítiques adverses dels  periodistes d´aquella època perquè consideraven grolleres i provocadores aquelles disfresses  populars espontànies, la qual cosa donava mala imatge a una ciutat que havia de mostrar-se  culta, paper que feien els balls de carnaval de les diverses societats que s´organitzaven a posta  per a aquella celebració festiva.  

En el camp, la festa de disfresses era més peculiar. Els al·lots acostumaven a anar casa  per casa, més que disfressats emmariol·lats (vestimenta improvisada típica del Carnaval  eivissenc que consisteix a posar-se robes i complements que es troben per casa) i amb la cara  tapada, de manera que no fossin reconeguts, i demanaven ous de Carnaval per a després poder  fer una truita. 

Un mariol·lo és com es coneix a Eivissa a una disfressa improvisada, generalment per  Carnaval. 

Mariol i mariol·lo és una disfressa improvisada, feta de quatres robes velles. També es  troba la paraula emmariol·lo que és una disfressa improvisada, sense cura, i per extensió, la  persona que es posa aquesta disfressa. Per tant, es pot dir que mariol, mariol·lo i emmariol·lo  són paraules sinònimes. Un verb relacionat és emmariol·lar-se que vol dir «posar-se o vestir-se com un mariol·lo». Per tant, seria un sinònim de disfressar-se.


Aquí teniu un vídeo amb un recull de tots els moments tan bons que hem passat la setmana de Carnestoltes (pitjeu la foto):





2 comentaris:

  1. Wooooow!! Quin video més polit 😍😍😍
    Heu fet tantes activitats! Els nens ho han disfrutat tant! Na Laia venía molt emocionada diguent lo que els hi havia dit la Reina de les carnestoltes, sense dubte han passat una gran setmana! 🙏🙏 Grasis Almudena!

    ResponElimina
  2. Què divertit Almudena! M'ha encantat el vídeo...crec que els adults també hauriem de poder celebrar carnestoltes a les feines....per llevar tensions laborals :)
    Caty

    ResponElimina