divendres, 5 de març del 2021

 CAMP DELS AMETLLERS: HIVERN

La setmana passada la vam acomiadar fent una sortida al camp dels ametllers que tenim devora l'escola. 

Vam anar a la tardor a fer la trencada de fruits secs i uns dies abans d'anar aquesta vegada vam veure les fotos d'aquell dia per enrecordar-nos del lloc i per poder comparar com estava el camp en aquella estació, la Tardor, i en concret els ametllers. Ens vam tornar a situar en el nostre calendari d'estacions parlant de quina era l'estació en la que vam anar en octubre i en quina estació anem ara que estem al febrer. Tornem a parlar de l'hivern i en si algú s'ha fixat en els ametllers que es veuen ara pels camps d'Eivissa, de la flor tan pulida que tenen, del color d'aquesta,... Parlem de les ametlles, que a la tardor en vam trobar moltes baix dels arbres del nostre camp, i si ara en trobariem, però dedueixen que si l'ametlla és un fruit sec, només hi ha a la tardor. Parlem de que l'ametlla surt de la flor de l'arbre, que allà on estava la flor neixerà una amtella.

El dia de la sortida, vam gaudir molt i vam tenir molts bons moments amb la natura:

- Vam fixar-nos en els àrbres que ja coneixiem de l'altra sortida i vam veure que alguns hàvien canviat: l'ametller ja no tenia ametlles sinò flors blanques i fulles verdes. La garrovera no tenia garroves (bé, alguna vam trobar encara pel terra), i l'olivera no tenia fruit. A més a més, n'Oliver ens va descobrir la planta de l'esparraguera, ja que el cap de setmana havia estat amb la seva família cercant espàrrecs. 

 Al nostre darrera tenim un ametller

Oliver ens ensenya una esparraguera

La flor de l'ametller és tan polida, que no voleim deixar l'oportunitat de dibuixar-la i vam fer del camp dels ametllers el nostre espai d'art. Amb les ceres manley vam descobrir la tècnica de difuminar: si damunt del color blanc pintem una mica de vermell i arroseguem el dit per damunt ens surt el color rosa.




I de ben polids van quedar els quadres de la flor de l'ametller dels Colors!

No nomès vam veure les plantes i àrbres, sinò que pel camí ens vam trobar amb més bitxets, alguns dels quals no els hem vist al nostre pati, com l'eruga. Al manco vam veure 3 erugues! A més de caragols, aquests els vam posar en una pedra on donava el sol i els vam posar una mica d'aigua, vam observar com a poc a poc van treure les banyes. 


Moment en el que vam trobar una eruga

          Els cargols:


  

A més d'aquests aprenentatges vius que ens permet la sortida al camp dels amtellers, també tenim molts moments de joc que permeten la socialització, la resolució de conflictes i la pràctica psicomotora.

Un túnel secret per on passar


Una olivera que es trasforma en casa on Hugo i Dídac granen amb uns pals que han convertit en graneres.

Pals que son pértigues...

... i números fets de pals, com aquest "1" que ha fet n'Hugo.

Inclús els núvols tenien formes!  Com els animals que veien Xavi, Dhiana i Isa.


Les pedres grans ens permeten tenir un bon circuit per botar





Aquest espai natural també permet reproduir jocs que hem apres a l'escola, com es veu en aquesta seqüència en la que estan jugant a "la zapatilla por detrás"

 
Però sobretot, aquest espai natural ens permet còrrer, còrrer i còrrer...



Aquí heu tingut un petit recull d'aquesta sortida al camp dels ametllers a l'hivern. A veure que ens trobarem, observarem, descubrirem, quins jocs inventarem i què aprendrem el proper dia que vinguem al camp dels ametllers.


1 comentari:

  1. Moltes gràcies per aquesta explicació tan completa de les possibilitats didàctiques que ofereix aquest entorn natural!Van disfrutar molt!

    ResponElimina